35.000 Yıllık Mumyalanmış Kedi Yavrusunun Özellikleri
Canlılar, bilim dünyasında ışık tutan ve yön belirleyen örneklerdir. Toprağın altında binlerce yıl kaldıklarında ise sanki altın değerindedirler.
Yakın zamanda bulunan 35.000 yıllık bu yavru kedinin özellikleri ise oldukça merak konusu.
Araştırmacılar, yaklaşık 4 yıl önce Sibirya’nın donmuş topraklarından çıkarılan mumyalaşmış kalıntıları detaylı bir şekilde inceledi.
İncelemeler sonucunda, en az 35.000 yıl önce ölen, 3 haftalık bir kılıç dişli kedi yavrusuna ait olduğu belirlendi. Sibirya’nın permafrostundan çıkarılan bu kedinin pençeleri ve bıyıkları hala yerindeydi.
Yapılan yeni bir analize göre, yavrunun başı ve üst gövdesi oldukça iyi korunmuştu. Araştırmacılar, kalıntılarla birlikte pelvik kemiklere, bir uyluk kemiğine ve kaval kemiklerine de rastladı.
Ancak bu hayvanın ölüm nedeni hala belirsizliğini koruyor.
İyi korunmuş bir kılıç dişli kedi kalıntısına rastlamak son derece nadir bir durumdur. Ayrıca, araştırmacılara göre bu kedi, Homotherium latidens türüne aittir. Bu donmuş mumya, bu türün buzul çağı koşullarına ne kadar iyi adapte olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar, bu kedi kalıntısını 3 haftalık bir aslan yavrusuyla karşılaştırdılar. Kılıç dişli kedinin, aslan yavrusuna göre daha geniş patileri ve bilek eklemlerinde karpal yastıklar olmaması dikkat çekiciydi.
Bu adaptasyon, kılıç dişli kedilerin karda rahatça yürümelerini sağlarken kalın ve yumuşak kürkleri de onları kutup soğuklarından koruyordu.
Ayrıca yapılan karşılaştırmalar, kılıç dişli kedilerin daha büyük ağız, daha küçük kulaklar, daha koyu tüyler ve çok daha kalın boyuna sahip olduğunu gösterdi.
Genel olarak, bilim insanlarının yaptığı analizler, 35.000 yıllık kılıç dişli yavru kedinin en belirgin özelliklerini gün yüzüne çıkardı.
İlginizi çekebilir: