Akaryakıtta kart komisyon alarmı
2 mins read

Akaryakıtta kart komisyon alarmı

MİTHAT YURDAKUL Ankara – Akaryakıt istasyonları, komisyon nedeniyle kaybettikleri geliri, market ürünlerine zam yaparak çıkarmayı planlarken, benzinliklerde ücretsiz verilen hizmetler de tehlikeye girdi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, “Yakında akaryakıt istasyonları önce haftanın bazı günlerinde daha sonra ise tamamen kapanmaya başlayacaktır. İstasyonlardaki tuvalet, hava, su servisi, araç yıkama, cam silme gibi ücretsiz hizmetlerin devamı için ve marketlerinde daha fazla uygun şartlarda ürün satmak için banka komisyonlarının düşürülmesi gerekiyor” dedi.

Son dönemde bankaların uyguladığı yüksek komisyon oranları nedeniyle esnaf vatandaştan kredi kartlı ödeme yerine nakit ya da IBAN transferi talep etmeye başlarken, büyük oranda kredi kartıyla çalışan akaryakıt sektörü de komisyonlardan rahatsız olan kesimler arasında yer aldı. Akaryakıt bayilerinin çatı örgütü EPGİS’in Başkanı Aktaş, ağustos ayında yapılan 798,9 milyar TL’lik kartlı ödemede gıdadan sonra ikinci sırayı akaryakıt harcamalarının aldığını söyledi. Türkiye’deki yaklaşık 12 bin 700 akaryakıt istasyonunda 7/24 alışveriş yapıldığını belirten Aktaş, şunları söyledi: “Yakında akaryakıt istasyonları önce haftanın bazı günlerinde, daha sonra ise tamamen kapanmaya başlayacaktır. Marketteki ürünlere zam yapmak zorunda kalınabilir. İstasyonlardaki tuvalet, hava, su servisi, araç yıkama, cam silme gibi ücretsiz hizmetlerin devamı için ve marketlerinde daha fazla uygun şartlarda ürün satmak için banka komisyonlarının düşürülmesi gerekiyor.”

‘1000 lirada 6 lira kâr’

Hammadde ve dövizdeki gelişmelerin etkisiyle akaryakıt fiyatların yükseldiğini anımsatan Aktaş, ek sermaye ihtiyacı için başvurulan kredilerin ise ulaşılması zor ve pahalı hale geldiğini ifade ederek, “Sektöre özel kredi imkanları ve özel POS oranları ile kar marjlarının, ticari hayata devam edebilecek oranlara çekilmesi gerekiyor” diye konuştu. Motorinde dağıtıcı ile bayinin entegre brüt kar marjının yüzde 8,6 olduğunu anlatan Aktaş, şunları söyledi:

“Yüzde 50-50 olarak hesaplanan en adil kar paylaşımında bayinin eline kalan marj yüzde 4,3 oluyor. Bunun yüzde 3’ünü POS’a verdiğimizde kalan yüzde 1,3. Bunun en az yüzde 0,70’i de nakliyeye gittiğinde, istasyona tüm işletme ihtiyacı ve yaşamı için kalan 0,60’tır. Bu kalan ile maaş, SGK, yemek, genel giderler, ek faizlerin ödenmesi ve üstüne de bayinin evine ekmek götürmesi bekleniyor. Bugün her 1000 TL’lik yakıt satımında bayinin elinde 6 TL’de net kar kalıyor.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir