Arkas Lojistik, 60 milyon euro yatırımla yurtdışında büyüyecek

Birol BOZKURT

Dünyanın en büyük lojistik fuarının Türkiye ayağı olan Uluslararası Logitrans Transport Lojistik Fuarı, 19 ülkeden 186 firmanın katımıyla Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi’nde 16’ncı kez kapılarını açtı. Yoğun katılımın olduğu fuarda Arkas Holding Lojistik Grubu Başkanı Onur Göçmez ile lojistik sektörünün geleceğini konuştuk.

2024 yılının da 2023 yılı gibi zorlu geçmesini beklediklerini söyleyen Onur Göçmez, 2025 yılından sonrası için umutlu olduğunu söyledi. Yılı büyüme ile kapatacaklarını söyleyen Göçmez, “Fuarda büyük bir ilgi görüyoruz. Birçok anlaşmaya imza attık. Fuar bizim için çok verimli geçiyor” dedi.

“Toplamda 60 milyon euroluk yatırım yapıyoruz”

Yıl sonu yaklaşırken bütçe çalışmalarına başladıklarını ve yeni bütçeyi yaparken önümüzdeki 6 ayın tüm risklerini göz önüne alarak hareket ettiklerini söyleyen Arkas Holding Lojistik Grubu Başkanı Onur Göçmez, “Biz sadece Türkiye’de olan bir yapı değiliz, Dünyada birçok şubesi olan bir yapıyız. Jeopolitik risklerin olduğu bir ortam hakim şuanda. 2024 zor geçecek, biz riskleri fırsata çevirmeye odaklanıyoruz. 2023’te duyurduğumuz 35 milyon euroluk yatırıma ek olarak 2024 yılında 20- 25 milyon euroluk bir yatırım daha planlıyoruz.

Daha büyük hacimli ürünleri taşıyacağımız bir şirket kuruyoruz. Arkas Lojistik USA New Jersey’de 3 bin metrekarelik kapalı depolama hizmeti sunmaya başladı. Böylece en önemli ihracat pazarlarımız ABD’de kapı teslim taşıma, depolama ve gümrükleme hizmetleri verebiliyoruz. Buraya ek olarak 2 bin metrekare daha depo yatırımımız söz konusu olabilir. Avrupa’da büyümemizi sürdürdük. Romanya ofisimizi devreye soktuk.

Yılın son günlerinde de Hindistan’ın lojistik şirketlerinden Fretlog’u satın alarak global pazarlara açılma stratejimiz çerçevesinde önemli bir adım attık. Duisport ve Hupac ile İntermodal taşımacılığı için hizmet sözleşmesi imzalandık. Halkalı-Duisburg terminali arasında karşılıklı düzenlenen tren seferleri ile Almanya’nın yanı sıra Belçika, Hollanda ve Avusturya gibi Avrupa’nın çeşitli ülkelerine yük taşımacılığını kolaylaştırdık. 2025 yılında 5 çevreci lokomotifi teslim alacak Arkas Rail son olarak ‘Yük Treni İşletmeciliği Belgesi’ni aldı.

Çekici filomuzu düzenli yeniliyoruz” diye konuştu. Jeopolitik riskler lojistik sektörünün en çok etkilendiği riskler olduğunun altını çizen Onur Göçmez, “Türkiye küresel tedarik zincirinin en önemli halkası. Tüm dünya Türkiye’nin stratejik konumunun ve lojistik gücünün farkında. Biz Arkas Lojistik olarak da avantajlarımızın son derece farkındayız.

Sadece şirket olarak kendimizi değil ülkemizin lojistik gücünü de daha üst seviyelere taşımak için önemli adımlar atıyoruz. Daha önce Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği zorluklara şuanda İsrail-Filistin arasında yaşanan savaş eklenince riskler biraz daha arttı. Yaşanan gerilimin devam etmesi durumunda petrol fiyatlarında yükseliş yaşanması muhtemel görünüyor. Bu durum lojistik sektöründe maliyetlerin artması anlamına geliyor. Lojistik sektöründe maliyetlerin yüzde 35-40’ı akaryakıttan kaynaklanıyor.

Orada yaşanacak bir artış bizim maliyetlerimizi yukarı taşıyacaktır. Bu da tüm dünyada enflasyonun yeniden yükselmesine yol açabilir. 2024 hem Türkiye hem dünya ekonomisi için bir dengelenme sürecinde geçecek diye tahmin ediyorum. Zorluklar illaki olacaktır ancak biz 2025 yılından sonra Türkiye ekonomisinde büyüme trendinin yeniden başlayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Lojistik İşletmecileri Ödülü aldı

Uluslararası Logitrans Transport Lojistik Fuarı’nda Atlas Lojistik Ödülleri de sahiplerini buldu. Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen törende “Uluslararası Lojistik İşletmecileri Ödülü” Arkas Lojistik’e verildi. Ödülü Arkas Lojistik Genel Müdürü Serhat Kurtuluş aldı. Ödül törenine sektör derneklerinin başkanları ve yöneticileri, iş dünyasının önemli isimleri ve lojistik sektörünün profesyonelleri katıldı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir